Ikarus Park

Kínai tulajdonba kerül a mátyásföldi Ikarus Ipari Park

2019-12-05

Dátum: 2019-08-29   Forrás: magyarbusz.info   Ludányi József

 

Az elmúlt napokban látott napvilágot az a hír, miszerint kínai tulajdonba kerül a mátyásföldi Ikarus Ipari Park, a vásárló kiléte azonban hivatalosan még mindig nem ismert. Hazai buszos körökben a kínai BYD neve is felmerült, mint lehetséges vevő, az óriáscég ugyanis 2016 óta jelen van hazánkban és Komáromban korszerű összeszerelő üzemet is működtet, de értesüléseink szerint nem ők állnak a tranzakció mögött. Jelenleg is csak annyit lehet tudni, hogy a vevő egy kínai hátterű, magyarországi bejegyzésű cég, amely nyilvános árverésen vásárolta meg a 28 hektáros földterületet, a rajta lévő 40 ezer négyzetméternyi üzemcsarnokkal együtt.

Mint az ismeretes, a vevő arról tájékoztatta Kovács Pétert, a XVI. kerület polgármesterét, hogy elektromos meghajtású autókat összeszerelő üzemet terveznek felépíteni az egykoron szebb napokat látott területen, valamint létrehoznának egy logisztikai központot is, amely a Kínából érkező árucikkek raktározását és elosztását végezné. Kovács Péter a befektetővel folytatott tárgyalások alkalmával külön kikötötte, hogy nem létesíthetnek kínai piacot a lepusztult ipari parkban.

Az új tulajdonosnak kulturális elképzelései is lehetnek, legalábbis erre utal az, hogy az Ikarus Művelődési Házat is megvásárolták

A megbeszélések során az is kiderült, hogy a jelentős beruházáshoz a kínai állam hozzájárulására is szükség volt. A befektető nem csak a hajdani Ikarus-gyár területét vette meg, hanem az annak szomszédságában lévő, nemrég kitakarított telket is, és emellett megvásárolta az 1954-ben épült, az egykori gyárteleppel szomszédos Ikarus Művelődési Házat is. Pillanatnyilag a területvásárlás jogi folyamata zajlik, az új tulajdonos várhatóan szeptemberben veheti birtokba az ingatlant. Az Ikarushoz egyébként szülei révén családilag is kötődő polgármester felvetette egy Ikarus múzeum létrehozásának lehetőségét az egykori gyár területén. Elmondása szerint az új tulajdonos vevő is volt az ötletre, és ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja, hogy mely épület adhatna helyet egy, a legendás Ikarus-gyár történetét bemutató gyűjteménynek.

Az ingatlan 2003-ban került a holland Atlas Estates ingatlanbefektetési csoport érdekeltségébe tartozó Felikon Kft. tulajdonába 1,9 milliárd forintért. Ekkor már csak az Ikarus egykori utódcége, az akkoriban a francia-olasz Irisbus többségi tulajdonában lévő Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft. folytatott autóbuszgyártó tevékenységet az egykori mátyásföldi Ikarus-gyár helyén lévő ipari parkban. A nagy múltú cég 2007 végén távozott a területről, miután az Irisbus megszüntette a termelést Magyarországon; az utolsó Ikarus autóbusz 2007 december 11-én hagyta el a gyárat. Mivel az ipari terület eddigi tulajdonosa sem az állammal, sem pedig a kerülettel szemben fennálló kötelezettségeinek nem tett eleget, a XVI. kerület önkormányzata kezdeményezte annak felszámolását és a végrehajtás megindítását. A területre három eredménytelen árverés után sikerült vevőt találni.

Forrás: Helyi Hírek, fotók: Ikarus archívum